В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които

...
В началото на ноември се очакват първите случаи на грип, които
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с прогноза за тазгодишния грип

В началото на ноември се чакат първите случаи на грип, които по-късно ще стартират да зачестяват и през декември грипът ще доминира пред останалите респираторни вируси. Това предвижда доц. Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Все още в България няма регистрирани случаи на грип, добави той. В грипните варианти за тази година няма изненада – „ Виктория и „ Тайланд “, които са включени в състава и на двете противогрипни ваксини, които се употребяват в България, изясни здравният контрольор.

По думите му имунизациите, които са доставени в страната ни, са повече, в сравнение с бяха доставени предходната година, защото интересът е огромен. В рамките на националната стратегия за попречване на грипа измежду хората на и над 65-годишна възраст Министерството на здравеопазването е осигурило задоволително ваксини против грип за хора, които при персоналните си лекари са декларирали желанието си да се имунизират, уточни той. Ваксините към този момент са разпределени при общопрактикуващите лекари, увери Кунчев.

Според него не е изненада увеличаването на случаите на Западнонилска тресчица. Според последните данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания случаите в България от началото на годината са 27, а за същия интервал на предходната година няма регистриран нито един.

По думите му сходни са данните за цяла Южна Европа, като основната причина е смяната на климата и повишението на температурите през лятото, което е основаване на по-добри условия за развиване на приносителите. Това се отнася освен за Западнонилската тресчица, по този начин че този развой ще продължи и отсега нататък, сподели още той.

Възрастните хора с някакви промени в имунитета са най-рисковата група както за затруднения вследствие на Западнонилска тресчица, по този начин и на грип, COVID-19, други вирусни инфекции, уточни още той, представен от Българска телеграфна агенция.   
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР